Geluidswerende keerwand

icon
Keerwanden

Het project omvatte de bouw van de geluidswal van stapelbare betonblokken bij de A2 aan de zuidkant van Eindhoven om het terrein van Scouting Stratum veilig te maken voor kinderen, jeugd en leiding. Scouting Stratum, gevestigd aan de A2 bij knooppunt Leenderheide, zag hun uitgestrekte bosgebied door de verbreding van de snelweg langzaam verdwijnen. Een nieuwe keerwand van Legioblocken vormde de oplossing om ook in de toekomst de activiteiten van de scouting veilig te stellen en dit zonder extreme geluidsoverlast plaats te laten vinden.

Rotsstructuur met multifunctionele invulling

Uit financieel oogpunt is gebruik gemaakt van standaard bouwproduct: een stapelbare betonblok van Legioblock. De betonnen variant van de klassieke legosteen vormt de basis van de 200 meter lange geluidsmuur. Het concept voor het uiteindelijke ontwerp verenigt verschillende functies en gezichten.

De zijde van de scouting bestaat uit een continue rotsstructuur, waarbij in elke steen een schroefgat bevestigd is. Hierin kunnen diverse haken, ringen en bouten gedraaid worden waardoor tal van aanknopingspunten ontstaan voor verschillende activiteiten. De muur krijgt hierdoor, naast een geluidswerende functie, het karakter van een flexibel te gebruiken object voor de leden van Scouting Stratum.

img

Combinatie van functionaliteit en esthetiek

Aan de kant van de snelweg ontstaat een meer dynamisch uiterlijk, waarbij een structuur van grote schubben het beeld bepaalt. Elke steen bevat één schub, met een duidelijke beweging in de rijrichting van de aangrenzende parallelweg. Hierdoor ontstaat een uniek beeld dat de passerende automobilist een subtiele hint meegeeft: hier gaat het niet om een standaard geluidsmuur, maar één die door minimale ingrepen functionaliteit en esthetiek weet te combineren.

De betonnen stapelblokken van Legioblock zijn namelijk ook ideaal voor de bouw van geluidswanden langs snelwegen en industrieterreinen die geluidshinder veroorzaken, dit gezien de uitstekende geluidwerende eigenschappen.

img
slider-image
slider-image
slider-image
slider-image
slider-image
slider-image
slider-image
slider-image
slider-image