Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een sleufsilo?

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een sleufsilo?

Een sleufsilo kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden waardoor u zich vooraf een aantal dingen af zou moeten vragen. Heeft u bijvoorbeeld nagedacht over de plaatsing van de silo of aan de opslagcapaciteit ervan?  Middels deze blog geven wij antwoord op verschillende vragen zodat u een goede keuze kunt maken voor de indeling van uw terrein.

Welk materiaal wordt ingekuild?

Het bouwen van een sleufsilo met Legioblocken heeft verschillende voordelen. Zo zijn ze hoog op te bouwen, brandwerend en ook nog eens duurzaam. Ze zijn gemakkelijk en veilig te stapelen en een fundering is niet altijd noodzakelijk.  Afhankelijk van het materiaal wat u erin op wilt slaan kunnen wij een sleufsilo bouwen die geheel aansluit op uw wensen.

In veruit de meeste gevallen wordt een sleufsilo gebruikt voor de opslag van maïs, suikerbieten, pulp en gras. De silo’s worden over het algemeen een keer per jaar gevuld, met uitzondering als het gaat om gras dat men twee jaarlijks aanvult. In veel gevallen hebben landbouwers een extra silo als het gaat om het opslaan van gras om zo voldoende droogtijd te hebben gedurende het jaar.

Hoeveel opslagcapaciteit heeft u nodig?

Als u eruit bent voor welk materiaal u een sleufsilo gaat gebruiken is het van belang om een inschatting te maken van de gewenste opslagcapaciteit. Dit speelt allemaal mee om de uiteindelijke hoogte en breedte de silo te bepalen. Een hoge sleufsilo heeft als voordeel dat het minder ruimte in beslag neemt. U dient wel rekening te houden met het gebruik van eventuele machines. Kies voor een silo die groot genoeg is zodat u gemakkelijk met uw machines kunt laden en lossen. Gebruikt u de silo voor de opslag van kuilvoer? Maak dan te allen tijden een goede afweging in wat u nodig heeft om broei te voorkomen.

Wat is de belasting van de wand?

Het materiaal dat u opslaat en de hoeveelheid ervan zijn van invloed op de belasting van de gehele sleufsilo. U dient daarom vooraf goed na te denken over de constructie die u wilt bouwen. Uiteraard denken wij hierin graag met u mee. Door het maken van een analyse op locatie en een statische berekening schatten we nauwkeurig voor u in van welke belastbaarheid u uit kunt gaan. Een te hoge wandconstructie kan gevaarlijk zijn dus het is zeker van belang dat hierbij wordt stil gestaan. Het voordeel van een sleufsilo van Legioblocken is dat het een flexibel bouwsysteem is, wat eenvoudig kan worden uitgebreid of worden aangepast wanneer u dat wenst.

Hoe wilt u het afschot in de silo?

Afschot is het bewust aanleggen van een bepaalde helling om regenwater of andere vloeistoffen af te kunnen voeren. U wilt voorkomen dat deze vloeistoffen in uw silo blijven staan waardoor het opgeslagen materiaal beschadigd kan raken. Wij informeren u graag over de verschillende vormen van afschot.

Is er afwatering nodig?

Afwatering is in de meeste gevallen bij een sleufsilo niet nodig aangezien deze vaak worden afgedekt en daardoor het product hermetisch wordt afgesloten. Kiest u ervoor uw product niet af te dekken, dan informeren wij u graag over de afwateringsmogelijkheden.

Waar wordt de sleufsilo geplaatst?

Het voordeel van het bouwen van een sleufsilo met Legioblocken is dat een fundering niet altijd noodzakelijk is. Op een vlakke en draagkrachtige ondergrond kan direct gebouwd worden.  Tijdens een analyse op locatie kunnen wij u voorzien van advies over de meest geschikte locatie van de silo op uw terrein.

Moet de silo in de toekomst nog uitgebreid of aangepast kunnen worden?

Doordat Legioblocken zonder bevestigingsmaterialen op elkaar worden gestapeld, zijn ze op elk moment verplaatsbaar. Op deze manier kunt u te allen tijde uw opslagcapaciteit aanpassen en veranderen.

Wij staan graag voor u klaar als u zaken heeft waarover u graag wilt sparren met een van onze specialisten. Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een van onze oplossingen? Neem dan gerust contact met ons op.

slider-image
slider-image
slider-image