Brandwerendheid van Legioblocken

Betonblokken beperken gevolgen grote brand in Bochum, Duitsland

Op woensdagmiddag 14 oktober ontstond er een grote brand bij een industriebedrijf op een industrieterrein in Bochum-Gerthe in Duitsland waar meer dan 50 auto’s vlamvatten. De brandweer rukte in grote getalen uit en er was lange tijd sprake van explosiegevaar door aanwezigheid van opgeslagen gasflessen. Ook werd er gevreesd voor brandoverslag of branddoorslag naar naastgelegen gebouwen. Doordat het terrein was ingericht met brandwerende lego betonblokken kon dit voorkomen worden.

Branden bij afval- en recyclingbedrijven komen regelmatig voor. Vooral op terreinen met grote hoeveelheden brandgevoelige materialen, zoals hout, papier of rubber, is de kans groot dat de brand zich snel verspreid. Wanneer er geen sprake is compartimentering op een terrein kan het vuur razendsnel om zich heen slaan. Wanneer een terrein wel is opgebouwd uit verschillende compartimenten met een sterke constructie, bijvoorbeeld door Legiobetonblokken, kan een brand vaak beperkt blijven tot een bepaald compartiment. Door de sterke structuur van stapelbare betonblokken warmt de andere zijde van een betonblok niet op, hierdoor kunnen betonwanden van Legioblock horizontale verspreiding van de brand tegengaan. Bij de brand in Bochum-Gerthe is dit cruciaal geweest omdat omliggende gebouwen op het industrieterrein op slechts 15 tot 20 meter afstand stonden.

Door de sterke constructie en structuur van de betonblokken zijn ze bestand tegen brand. Bij het autorecyclingbedrijf in Bochum-Gerthe stonden meerdere gasflessen opgeslagen. Velen hiervan zijn ontploft tijdens de brand. De schade en gevolgen van deze explosies zijn beperkt gebleven doordat de constructie van legobetonblokken intact is gebleven.

De betonblokken van Legioblock zijn Klasse A1 brandwerend volgens de standaard REI240. Dit wil zeggen dat de Legioblocken een brandwerendheid hebben van ten minste 4 uur. In de praktijk blijkt vaak dat de blokken het zelfs langer dan 4 uur uithouden. Deze brand duurde zelfs 20 uur, blijkt uit het brandrapport dat we hebben ontvangen.