Stapelbare betonblokken voor versteviging schuine helling

Stapelbare betonblokken voor versteviging schuine helling

Wanneer je te maken hebt met een schuine helling, of een talud, als onderdeel van je bouwwerk kan dit uitdagingen geven. De stapelbare betonblokken van Legioblock zijn een goede oplossing voor de versteviging van een schuine helling.

Wat is een talud?

Een schuine helling, ook wel een talud genoemd, zie je bijvoorbeeld langs een weg of een spoor. Door de schuin aflopende helling worden hoogteverschillen tussen het bouwwerk en het maaiveld opgeheven. Daarnaast beschermt de helling de weg of het spoor van de omgeving, zoals een naastgelegen weg of een waterkant.

Wanneer moet je een schuine helling verstevigen?

Door de helling in een bepaalde hoek aan te leggen kan op een natuurlijke manier worden voorkomen dat de grond gaat verschuiven. Hoe groot deze hoek moet zijn is afhankelijk van de grondsoort en de toepassing. Voor infrastructurele toepassingen binnen de bebouwde kom is niet altijd voldoende ruimte om een grotere hoek te realiseren. Dan is het in veel gevallen nodig om de talud extra te verstevigen. Ook wanneer bijvoorbeeld wegwerkzaamheden plaatsvinden kan een talud onstabiel worden waardoor extra versteviging nodig is.

Stapelbare betonblokken van Legioblock voor goede draagkracht talud

Met het flexibele en stapelbare systeem van Legioblock kunnen we goed inspelen op de benodigde draagkracht om verschuivingen van grond langs een schuine helling tegen te gaan. Voor een keermuur bij een talud worden de legioblokken trapsgewijs geplaatst. Hierdoor komt de druk van de grond niet enkel op de zijkant maar ook op de bovenkant van de stapelbare betonblokken te liggen. Dit zorgt voor een stabiel geheel.

Draagkracht berekenen

Voor plaatsing van de keermuur wordt berekend welke ballast de stapelbare betonblokken moet kunnen dragen. Daarnaast houden we rekening met factoren zoals de ondergrond, het klimaat en de omgeving waarin wordt gebouwd. De statische berekening geeft een overzicht van de voorwaarden voor de bouw en dient als basis voor de bouwtekeningen van de keermuur  voor versteviging van de talud.

img

Versteviging taluds Belgische spoorwegen

In Quévy hebben we een keermuur van stapelbare betonblokken geplaatst om de taluds langs het spoor te verstevigen. Lees verder op de projectpagina hoe we dit bijzondere project tot een goed einde hebben gebracht: Taluds Belgische spoorwegen verstevigd met Legioblocken