Betonblokken zijn ideaal voor stabiliteit schuine helling

Betonblokken zijn ideaal voor stabiliteit schuine helling

Wanneer u te maken heeft met een schuine helling, of een talud, als onderdeel van een groot bouwwerk kan dit uitdagingen geven. Het risico bestaat namelijk dat de grond gaat verschuiven. Zware stapelbare betonblokken zijn een goede oplossing om een schuine helling te verstevigen, vooral bij grote projecten of lange afstanden.

 

Oplossing bij grote bouwconstructies

Een schuine helling zie je vaak als onderdeel van een bouwwerk, bijvoorbeeld langs een spoor of snelweg, of als onderdeel van een brug of tunnel. Een aflopende helling heft hoogteverschillen tussen naastgelegen percelen op. Daarnaast beschermt de helling het bouwwerk van de rest van de omgeving.

Vooral in glooiende of heuvelachtige gebieden, zoals in Zuid-Limburg, België, Luxemburg en delen van Frankrijk zie je veel steilere hellingen langs infrastructuur of bouwwerken. In dit geval komen de hellingen van nature voor, maar kunnen ook bewust worden aangelegd om bovengenoemde redenen. De aflopende vlakken zijn vaak steiler om bouwruimte en daarmee kosten te besparen.

Steile vlakken bieden bescherming van de omgeving, maar kunnen ook een risico vormen als de grond gaat verschuiven. Daarom is het bij bouwwerken of infrastructurele toepassingen vaak nodig de helling extra te verstevigen zodat deze stabiel blijft. Het kan gaat om lange afstanden, zoals bij een spoordijk langs het spoor, dus een duurzame en zware toepassing is gewenst om stabiliteit en veiligheid te garanderen.

 

Zware betonblokken voor stabiliteit helling

Een ideale oplossing zijn zware stapelbare betonblokken voor stabiele taluds. Doordat bouwen met losse betonblokken veel flexibiliteit biedt, kan de bouwconstructie geheel worden aangepast aan de nodige draagkracht.

Dit wordt met name bepaald door de grondsoort op de helling. Los zand of grind verschuift namelijk sneller dan bijvoorbeeld klei. De grondsoort in combinatie met de hellingshoek geeft aan hoeveel tegendruk de verstevigende keerwand bij een helling aan moet kunnen.

Als laatste speelt ook de ondergrond een belangrijke rol. Een drassige bodem biedt een minder stabiele basis. Dan is het nodig het gewicht van de helling en de versteviging over een groter oppervlak te verdelen, zodat er geen verzakking optreedt.

Al deze onderdelen worden in kaart gebracht en vormen de onderbouwing voor de bouwtekeningen van de stabiele constructie.

Stabiele hellingen Belgische spoorwegen met Legioblock

In Quévy hebben we een lange keerwand van stapelbare betonblokken geplaatst om de taluds langs het spoor te verstevigen. Lees verder op de projectpagina hoe we dit bijzondere project tot een goed einde hebben gebracht: Taluds Belgische spoorwegen verstevigd met Legioblocken

Op zoek naar een oplossing voor stabiele hellingen bij grote bouwprojecten of lange afstanden? Bij Legioblock leveren we betonblokken én begeleiden we het gehele proces: van advies op locatie, het maken van berekeningen en bouwtekeningen tot de levering en opbouw van de blokken. Neem vrijblijvend contact met ons op.